Faqja e internetit përdor cookie, domethënë linja tekstesh të nevojshme për të siguruar indentifikimin autentik në mënyrë automatike. Kërkuesi i internetit ofron mundësinë për të parandaluar ruajtjen dhe përdorimin e cookies nga faqja e internetit. Në këtë mënyrë gjithashtu mund të pengohet funksionimi i plot ose korrekt i funksioneve të vet faqes të internetit. Titullari i të dhënave përdor cookies në këtë faqe interneti, kryesisht me qëllim mbledhjen e të dhënave që ndihmojnë përmirësimin e faqes së internetit dhe për të prodhuar statistika përdorimi që kanë të bëjnë me navigacionin, me faqet e hapura, elementet e preferuara, të klikimeve të bëra nga përdoruesit, si edhe cookie të palëve të treta partner ose furnizues të titullarit të përpunimit. Llojet e cookie të përdorura në veçanti në faqen e internetit janë si vijon: – cookie për menaxhimin e sesioneve : lehtësojnë hyrjen në këtë faqe interneti dhe lundrimin në të; – cookie për monitorimin e shërbimeve: lejojnë verifikimin e shërbimeve të faqes duke monitoruar përdorimin nga ana e përdoruesve; të dhënat e grumbulluara nëpërmjet këtyre cookies trajtohen në mënyrë anononime dhe për këtë arsye thjesht japin informacion statistikor për numrin e vizitorëve në këtë faqe interneti, nga vijnë dhe faqet e vizituara; – cookie për funksion: lejojnë ruajtjen e parametrave të zgjedhur nga përdoruesit në këtë faqe interneti në mënyrë që të përmirësojë përdorshmërinë dhe funksionalitetin për përdoruesit; Në faqe ju mund të zgjidhni në çdo moment cilat cookie qe dëshiron të marrësh dhe cilat jo duke përdorur panelin e kërkuesit tënd të internetit. Megjithatë, nëse ju vendosni të mos pranoni cookie të caktuara, mund të mos jeni në gjendje të përdorin disa funksionalitete të faqes.
Notice: Undefined index: 2 in /home/usw8s6ue/domains/unibesa.it/public_html/templates/business/functions.php on line 39 UNIONE DEI COMUNI BESA 2014

 

 

 

 

Një produkt karakteristik të traditës e kuzhinës së Sëndastines ishtë buka- kulurune,  fytyra e plakës-çë njera më sot ishtë punuar me dorë e  i gatuar me dru.

Tjetër produkte tipike i kësaj toke janë udhoset bërë me përbërësit natyrale e me një aromë unik si gjiza, primusalli, kaskavall dhe djathë delje, të bërë  akoma sipas metodologjive klasike.

Nga këto toka harlisur janë prodhuar vera të vlershme, në veçanti il rosé, e një vaj ulliri ekstra të virgjër i shijshëm.

Për ekzistencën e një flor e pasur të rrethi i Qanetit leu një  mielificio artizanale, ku mund të shijoni llojet e mjaltë të shijshëm e të ndryshme, të famshëm në Italì edhe jashtë shtetit.

  

 Një tryzë për na fest

 

Shën Jozefi

Në ditën 19 të marsit, dita e Shën Jozefit, ishtë traditë të përgatitet   "brum me sardë dhe mbraj (Milanisa)"; ngë mund lispen mbi tryezat ëmbëlsirët si "sfinçet"- me o pa gjizë- kanojët tradicionale.

 

Pashqët

Sipas traditës hahenë mishrat të prodhuar në vend si kaqici, likëngë e dash.

Ëmbëlsirët të përgatitur për këtë rast janë "i pupi cu l'ovi" (një viskot i veçantë me formën e fytyrës me dy  ve të kuqe si sytë) e cassata siciliana.

 

Përkujtim të  të vdekurit

Tradita do se te nata çë më parë se përkujtim të të vdekurvet (2 e nëndorit)  janë lënë në afërsi të shtretravet të fëmijavet shporta me fruta të thata, fasule karrubb, bathë të pjekur, fruta martorana e Pupa Vajët ( ëmbelsira me sheqer)

 

E Pamëkatshëme (Makullata)

Te 8 e dhjetorit, për festën e Makullatës, në shumicën e shpivet ishtë traditë të përgatitet  Sfincjuni nga orët e para të mëngjesit.

 

Krishtlindje

Në ditat më para se e Adhja (lL'avvento) te shumica e familjat përgatitenë të plotit, ëmblëlsira tipike e Krishtlindjesë; këto janë viskote bërë me brumë me  formë e ndryshme, në veçant si yll, e të plot me brumë mendullesh o me një përbërë me fiq të thata, çokollatë, kukucatë,  arra dhe bajame thekur.

Vizita ne Artikuj
528183