Faqja e internetit përdor cookie, domethënë linja tekstesh të nevojshme për të siguruar indentifikimin autentik në mënyrë automatike. Kërkuesi i internetit ofron mundësinë për të parandaluar ruajtjen dhe përdorimin e cookies nga faqja e internetit. Në këtë mënyrë gjithashtu mund të pengohet funksionimi i plot ose korrekt i funksioneve të vet faqes të internetit. Titullari i të dhënave përdor cookies në këtë faqe interneti, kryesisht me qëllim mbledhjen e të dhënave që ndihmojnë përmirësimin e faqes së internetit dhe për të prodhuar statistika përdorimi që kanë të bëjnë me navigacionin, me faqet e hapura, elementet e preferuara, të klikimeve të bëra nga përdoruesit, si edhe cookie të palëve të treta partner ose furnizues të titullarit të përpunimit. Llojet e cookie të përdorura në veçanti në faqen e internetit janë si vijon: – cookie për menaxhimin e sesioneve : lehtësojnë hyrjen në këtë faqe interneti dhe lundrimin në të; – cookie për monitorimin e shërbimeve: lejojnë verifikimin e shërbimeve të faqes duke monitoruar përdorimin nga ana e përdoruesve; të dhënat e grumbulluara nëpërmjet këtyre cookies trajtohen në mënyrë anononime dhe për këtë arsye thjesht japin informacion statistikor për numrin e vizitorëve në këtë faqe interneti, nga vijnë dhe faqet e vizituara; – cookie për funksion: lejojnë ruajtjen e parametrave të zgjedhur nga përdoruesit në këtë faqe interneti në mënyrë që të përmirësojë përdorshmërinë dhe funksionalitetin për përdoruesit; Në faqe ju mund të zgjidhni në çdo moment cilat cookie qe dëshiron të marrësh dhe cilat jo duke përdorur panelin e kërkuesit tënd të internetit. Megjithatë, nëse ju vendosni të mos pranoni cookie të caktuara, mund të mos jeni në gjendje të përdorin disa funksionalitete të faqes.
Notice: Undefined index: 2 in /home/usw8s6ue/domains/unibesa.it/public_html/templates/business/functions.php on line 39 UNIONE DEI COMUNI BESA 2014

 

 

KOSTUMET

Kostumi tradicional i gravet të Sëndastinës vjen ka kostumi tradicional i gravet të Horës e Arbëreshëvet.

Ky ishtë përbërë ka një skaj të gjera mbledhur te mesi, thirrur  ncilon, nga ishtë  gjithë qëndisur në ar me lule, ose xhëllona me kurorë  nga ka aplikiuar kurara ari të punuar  në tombolo, e një xhaketë, xhipuni, çë në ditët e javës ishtë kadifish, ndërsa gjatë pushimevet ishtë mëndafshi dhe të qëndisura në ar.

Elemente dekorative përbëheshin  nga disa fetëzave- e para, pasme, dy petaletsh e e kokës- e nga bizhuteria si pindajet, batipeti, kriqe e urge, unazat e domanti, e brezi masive argjendi veshur me ar, në të cilin shfaqet shëmbëlltyria e Sëndastinës, shenjt mbrojtës i vendit.

Në festat grat veshin edhe mandilinën, me formën e gjysmëhënës, mëndafshit i kaltër me skajeve të qëndisur në ar.

Në ditën e  martesës veshja  pasurohet me tej me shkokat me katër  e pes petale vënë prapa, me gjashtë shkoka me katër petale vënë te krahtë , çë kan  simbole të veçanta. identifikonen me këto shkoka bijët- zbukurim të drejtë për gruan- e Apostujt. Veshja ishtë plotësuar nga keza, një veshje e kokës mëndafshit apo kadifshit, qëndisur me ari ose argjendi; ky shërben si një mbështetje për sqepi, një një vel në gjobë voile okër mëndafshit, çë varet nga keza e çë ishtë ndaluar te ijët.

 

FESTAT 

 

Kalivari 

Si për shumicën e horët arbëreshe, kalivari fillon menjëherë pas Epifanisë.

Një traditë e lashtë  dëshirojë se në këtë periudhë, çdo të shtunë, diel dhe e hënë bujqit mblidheshën te shpitë e improvizojnë orkestra me mandoline dhe kitaratë.

Në këtë rast vajzat, çë në atë kohë kishën pak liri, vesheshin me rroba të improvizuara e mbulojnë fytyrën me një maskë pëlhurë, thirrur façera; shtu ato mund të ftojnë djem për të kërcyer.

Kjo traditë është dhënë sot, duke krijuar keqkuptime qesharake.

 

Bekimi i kafshëvet

 Në djelën e ardhshme 17 e janarit, për festën e Shën Gjonit kryemurgu kafshët janë kryer në sheshin kryesor të fshatit, çë do të jenë të bekuar nga prifti në fund të Meshës.

 

 

Shën Zefi

Festa më e vjetër ishtë ajo për Shën Jozefin, që mbahet në  mars 19. Kjo ngjarje është organizuar nga vëllazërimi shekullare e Shën Jozefit. Kjo ishtë e formuar nga burrat vetëm, e një herë kishë menaxhimin të klishës e vogël e vjetër; kur kleu ndërtuar klisha e madhe i  ju  zhvendos  simboli i saj: një formë e mermerish  që përshkruan pa rrethore dhe avioni i marangozit.

Bagnasco(-ut) kleu porositur statujë e bukur e Shën Jozefit me Fëmijën, çë për çdo vit ishtë sjellë  në procesion rrugët e vendit te një "vara" zbukuruar tërësisht me dizajne të lules dorë-ndërtuar nga confrate marangoz Riolo, çë  ofroi atë të komunitetit si një shenjë e përkushtimit.  

Më 19 mars, nga mëngjesi, prifti kthehet në shtëpitë e devotshmit,  tue bekuar bukën e Shën Jozefit - përgatitur gjatë natës - spërkatën me rozmarinë dhe sheqer pluhur çë ishtë vendosur në tryezat e familjeve të cilët kanë bërë premtimin ndaj shenjtorit. Te  tryeza  nuk mund të humbasë tri bukë të veçantë me formën e mjekërës, shkop dhe kurorë- simbolet e Shën Jozefit - i cili, sipas traditës, kreu i familjes do të ndajë vetëm gjatë drekës me familjen e tij.

Tjerat bukë e, megjithatë, pas bekimit, janë të shpërndarë në të gjithë udhëtarët që vijnë në shtëpi. Në një kohë udhëtarët ishin të varfërit e vendit, por sot janë të përfaqësuar nga fëmijët ngazëllyer që shoqërojnë pastorin.

 Në mbrëmjen e 19 marsit, pas procesion në sheshin kryesor bekon "tryezë", e cila përveç bukën e Shën Jozefit është e pajisur me të gjitha llojet e shijshme. Në një kohë kjo formë e përkushtim shumë më të shtrenjta, aq e rrallë, ajo është menaxhuar nga familjet individuale që kishte bërë një premtim të shenjt dhe të ofruara ekskluzivisht të varfërve. Sot është kuruar nga e vëllazërisë dhe e hapur për të gjithë.  Riti e bekimit të "tryezë" është disi e pazakontë dhe të kujton Ungjillit të Lindjes. Në fakt, sipas traditës kërkon praninë e tre karaktere që përfaqësojnë Familja e Shenjtë. Këto, veshur me kostum, trokasin tri herë në derën e kishës dhe atij që interpreton Shën Jozefi përsëritur dy herë ". Semu tri pilligrini" Një zë në kishë, ai u përgjigj:

"Cà nun’è funnacu né lucanna! Itivinni a n’autra banna".

Në të tretën herë Shën Jozefi thot: "Semu Gesù, Giuseppe e Maria" .

Këtë herë, megjithatë, zëri thot: "Trasiti tutti ntà casa mia!".

Pastor, pastaj, del nga  kisha shoqëruar nga Familjes së Shenjtë, bekon "tryezë" dhe të gjithë të ftuar të marrin ushqim, vetëm pasi që Familja e Shenjtë e provoi ushqim.

Kuptimi i kësaj ceremoni të shenjtë / profan është mikpritja që ju duhet të jepni për pak fat.

 

Shën Gjergji

Njetër festë e rëndësishme për Sëndastinarët ishtë 23 të prillit dita e Shën Gjergjit: më parë për  9 ditë devotshmit niseshin në agim në pelegrinazh për Horën, teku  ndodhet klisha e Shën Gjergjit. Ndoshta kjo përkushtim i fortë, çë sot shprehet midis banorëve të Sëndastinës me frazën Shën Gjergji ishtë ini,   tregon anëtarësimin dhe origjinën të të parit banorë  të Sëndastinës të rrethit të Shën Gjergjit të Horës e Arbëreshvet, teku ishtë vendosur klisha e dedikuar Shejtit Kalorës (1493).

 

 

Bekimi i dheravet

Një herë te moj i majt prifti vej në procesion tue recituar litanin e shejtravet të katër pikat e vendit, nga ku ishë lehtësuar pikëpamjen e fushavet.

 

Corpus  Domini

Ishtë konsideruar një moment e bashkimit fetar. Gjatë kësaj ngjarje, bunet një procesion në rrugët e vendit. Rrugët janë të shtruar me lule trëndafilje dhe fshesë, Sacramenti, gjatë rrugës, qëndron në disa nga otaret ngritur nga grupe të ekonomive familjare. Otari është i dekoruar tradicionalisht me: rëvethka - dita tipike hedhje e qëndisur me dorë - shkoka të qëndisura në ar, veshje fetare e piktura e Familjes Shejte e tjerë Sheitrave.

 

Sëndastina

Njetrë festë e rëndësishme fetare për qytetin është ai që feston Shejten e vendit, Sëndastina, në ditën 24 të Korrikut.

Sëndastina kleu martirizuar në Bolsena pas dekret fundit të Dioklecianit në mes të 303 e 304 pas Krishtit, aktet e martirizimit kujtojën se ajo kleu martirizuar kur kish vetëm trembëdhjetë vjeç, dhe për këtë veprim të besimit të madh ju konvertuar rreth 40,000 gjinde.

Me rastin e festimeve në nder të shenjt mbrojtës, rreth një javë, gjatë Novena janë të përfaqësuara drejtuesit e misteret e Sëndastinës.

Në mbrëmjen e 24 korrik megjithatë, bëhet një procesion me statuën dhe gërmadha e shejtess, të dhuruara nga kardinali i Palermos për komunitetin e Sëndastinës në korrik 1994.

Përgjatë rrugës së ballkonet procesion janë "mur" të mbuluar me të përfundojë të vjetër, embroideries çmuar - sipas traditës së vendit - dhe me parulla që përshkruan palme dhe kurorë - simbolet e martirizimit dhe të familjes mbretërore e Shejtes - e bërë nga vëllazërisë Sëndastinës. Kjo vëllazëri është themeluar në vitin 2000, për shkak të përkushtimit të madh të priftit dhe besnikëve të Shenjtë. Si simbol, që në fillim, u miratua në një pikturuar me dorë flamurin antik, që daton afërsisht në 800, përshkruan dëshmor i ri në mesin shkëlqimin e engjëjve.

 

Java e madhe 

Shenja të prekshme të bashkëjetesës të shëndetshme të traditës bizantine dhe latine që ekziston në Santa Cristina Gela, i cili gjatë Javës së Shenjtë.

E premtja e parë se Rromollidha është i përkushtuar për të Ngjalljes së Llazarit, në rrugët e vendit vonë në mbrëmje një grup njerëzish këndon këngën e Lazërit, një vajtim në gjuhën arbëreshe .

Tek e prëmtija e madhe, megjithatë,  pas proçesiona e Krishtit  vdekur shoqëruar nga Addolorata, një grup i besimtarëve në rrugët e komunitetit këndon, në dialektin siçilian, Pasiona e Krishtit.

   Gjatë këto vajtime, kur shkon proçesiona, famijat dhërojnë vetë çë ftojën gjellën dhe ngjallienë. Këto ve janë të kuqe, jan bekuar e dhurëuar te klisha te nata e Pashkëvet.

 

Kori

Kori i zërave të barabarta e Shoqatës Kulturore "Sëndastina" lehet te viti 1993 (para datës së themelimit të Shoqatës) si një kor klishje edhe sot ende jep jetë liturgjisë së të djelës dhe festa e Kishës Nënë e Santa Cristina është i përbërë nga rreth pesëmbëdhjetë elementeve.

Në shoqatës kulturore, kori ka pasur mundësi për të thelluar njohuritë e tyre, jo vetëm në të kënduarit në liturgjinë, por edhe në këngë e shenjtë (ri-vlerësimin këngë të gjatë harruar), dhe në të kënduarit e traditës popullore (ri-vlerësimin e kënduar në dialekt sicilian, kënduar në greqisht dhe në shqip).

Numeron ndër shfaqjet e tij, pjesëmarrja në animacione të rëndësishme liturgjike, duke përfshirë:

- Kremtimi eukaristik kryesuar nga Ati i Shenjtë me rastin e takimit të tretë, Kisha Stadium "La Favorita", Palermo 23 nëntor 1995 së bashku me koret tjera nga Dioqezës së Palermos.

- Kremtimi eukaristik kryesuar nga përsosmërisë Reverend S. De Giorgi, Kryepeshkopi i Palermos, me rastin e një urdhërim Pashkëve të Guardia di Finanza, Kisha e Shën Dominic në Palermo në prill të vitit 1997.

- Koncerti "Gëzimi i vërtetë" të mbajtur në Kishën e Shenjtë Nënë. Annunziata di Palazzo Adriano (PA) me rastin e një partneriteti me komunitetet e Pulias albanofone të 2001/05/07 dhe Katedralja e Shën Dhimitri e Piana degli Albanesi në gusht 2001.

 

Vizita ne Artikuj
528197