Faqja e internetit përdor cookie, domethënë linja tekstesh të nevojshme për të siguruar indentifikimin autentik në mënyrë automatike. Kërkuesi i internetit ofron mundësinë për të parandaluar ruajtjen dhe përdorimin e cookies nga faqja e internetit. Në këtë mënyrë gjithashtu mund të pengohet funksionimi i plot ose korrekt i funksioneve të vet faqes të internetit. Titullari i të dhënave përdor cookies në këtë faqe interneti, kryesisht me qëllim mbledhjen e të dhënave që ndihmojnë përmirësimin e faqes së internetit dhe për të prodhuar statistika përdorimi që kanë të bëjnë me navigacionin, me faqet e hapura, elementet e preferuara, të klikimeve të bëra nga përdoruesit, si edhe cookie të palëve të treta partner ose furnizues të titullarit të përpunimit. Llojet e cookie të përdorura në veçanti në faqen e internetit janë si vijon: – cookie për menaxhimin e sesioneve : lehtësojnë hyrjen në këtë faqe interneti dhe lundrimin në të; – cookie për monitorimin e shërbimeve: lejojnë verifikimin e shërbimeve të faqes duke monitoruar përdorimin nga ana e përdoruesve; të dhënat e grumbulluara nëpërmjet këtyre cookies trajtohen në mënyrë anononime dhe për këtë arsye thjesht japin informacion statistikor për numrin e vizitorëve në këtë faqe interneti, nga vijnë dhe faqet e vizituara; – cookie për funksion: lejojnë ruajtjen e parametrave të zgjedhur nga përdoruesit në këtë faqe interneti në mënyrë që të përmirësojë përdorshmërinë dhe funksionalitetin për përdoruesit; Në faqe ju mund të zgjidhni në çdo moment cilat cookie qe dëshiron të marrësh dhe cilat jo duke përdorur panelin e kërkuesit tënd të internetit. Megjithatë, nëse ju vendosni të mos pranoni cookie të caktuara, mund të mos jeni në gjendje të përdorin disa funksionalitete të faqes.
Notice: Undefined index: 2 in /home/usw8s6ue/domains/unibesa.it/public_html/templates/business/functions.php on line 39 UNIONE DEI COMUNI BESA 2014

 

 

Giuseppe Arcoleo

(1826-1875)

 

Mjek okulist çë leu Sëndastinë në 19 të marsit të vitit 1826. Shpeshoj Seminarin  Archiepiscopal së Palermos, ku studioj filozofi me Benedetton D'Acquisto. Ai u diplomua në mjekësi, e pran mori specializimin në Oftalmologji me profesorin Socrate Polara.

Në 1859 botoi vepërën  e tij e parë: Corneite e sue varie forme patologiche. Kleu emëruar mjek zyrtar ka rejtoria Qendrore e Statistikave për Sicilijën dhe  kur vdiq Polara, në 1866 i dhan kryetarin i oftalmologjisë, pasi  duke u bërë drejtor i klinikës e  oftalmologjisë. Kleu pjesmarrje i Shoqeris Siçiljane per Historin e Kombit, të Shoqeris e jantronjvet  se Vjennës, të Akademjës Kirurgjike së Bolonjës (Società Siciliana per la Storia della Patria, Società dei Medici di Vienna, Accademia Chirurgica di Bologna) e të tjera akademie të rëndësishme italiane. Shkruajti shumë botime me interes  shkencor i madh. Vdiq te 25 të  gushtit te vitit 1875 e te klisha e Sëndastinës kleu vënë një pllakë mermeri për të përkujtuar atë.

 

Francesco Musacchia

(1852-1931)

I lindur në Sëndastinë në 1852, bir i Maries Ferrara-Ferrante e i Don Nelit Musacchia.

U rrit në një klimë të ndikuar fuqishëm nga kultura arbëreshe e pasioni i tij për poezinë e De Rad-së do të bëjë  atë i ndjeshëm ndaj ngjarjeve politike dhe kulturore shqiptarët.

Burrë me kapacitet të lartë e me jo pak pasuri, i famshëm ishë thënie : Se volete frumento venite dai Dara, se volete denaro andate dai Musacchia. Ai bëri të tij votet të Kongresit të Koriljanot (1895) e të Lungrot (1897).  Themeloi institucionet e ndryshme me karakter etnik, ndër më të famshme kujtohet  Lega Italo-Albanese, shprehje e vërtetë e lidhjes tek atdheun e lashtë nga Arbëreshët, me qëllim të rritjes së ndërgjegjësimit publik edhe Fuqitë perëndimore çë ishën në favor të Pavarësisë së Shqipërisë nga zgjedha osmane.

 I rëndësishëm ishet miqësia e tij me beyën Qemal ka Vlora (Valona), udhëheqësit e lëvizjes popullore për pavarësisë së Shqipërisë, të cilat do të shpallen në ditën 28 të nëndorit të vitit 1912.

Pran mori pjesë në shumë konferenca çë klen para dhe pasi luftës botërore;vdiq në 1931.

Shpia e zotërime e Musacchia-vet, e deklaruar me interes historik, kleu restauruar së fundmi, sot ishtë ndënje e bashkisë  e qytetit e Sëndastinës edhe qendër e ngjarjeve kulturore.

Vizita ne Artikuj
528208